Multiple Choice

 

  1. Standard sea level pressure in millibars is

      a. 750 mb                                             

      b. 890 mb                                       

      c. 1013 mb                                     

      d. 1143 mb

 

  2. Standard sea level pressure in inches of mercury is __________.

a. 7.52 inches                                 

b. 14.70 inches                               

c. 28.70 inches                               

d. 29.92 inches

 

  3. The mercurial barometer was invented by __________.

      a. Torricelli                        

      b. Galileo                                                   

      c. Newton                                                              

      d. Watt

 

  4. Which of these instruments is NOT used to measure air pressure?

a. mercurial barometer        

b. aneroid barometer           

c. barograph                                   

d. anemometer

 

  5. An altimeter is an adaptation of the __________.

a. mercurial barometer        

b. aneroid barometer           

c. barograph                                   

d. anemometer

 

  6. The force that generates wind is __________.

a. Coriolis force                              

b. gravity force                               

c. centrifugal force             

d. pressure gradient force

 

  7. Which of these factors influence the magnitude of the Coriolis force?

a. wind speed                                                                                                         

b. latitude

c. wind direction                                                                                         

d. both wind speed and latitude

 

  8. Lines on a weather map connecting places of equal air pressure are called __________.

a. isovectors                                   

b. isobars                                       

c. isotherms                                               

d. isogrids

 

  9. Closely spaced isobars often indicate __________.

a. high winds                                  

b. variable winds                

c. light winds                                  

d. cyclonic winds

 

10.  A steep pressure gradient __________.

a. would be depicted by widely spaced isobars         

b. produces strong winds

c. is only possible in the tropics                                                        

d. produces light winds

 

11.  Widely spaced isobars often indicate __________.

a. high winds                                  

b. variable winds                

c. light winds                                  

d. cyclonic winds

 

12.  The Coriolis effect influences __________.

a. only wind speed                                                                                      

b. only wind direction

c. both wind speed and wind direction                                  

d. neither wind speed nor wind direction

 

13.  In the Northern Hemisphere, the winds associated with a low pressure system (cyclone) blow __________.

a. clockwise and toward the center

b. counterclockwise and toward the center

c. clockwise and outward from the center

d. counterclockwise and outward from the center

 

14.  In the Northern Hemisphere, winds associated with a high pressure system blow __________.

a. clockwise and toward the center

b. counterclockwise and toward the center

c. clockwise and outward from the center

d. counterclockwise and outward from the center

 

15.  If Earth were not rotating __________.

a. it would lose its atmosphere

b. air would move directly from high to low pressure

c. all air would move in one direction only

d. friction would be eliminated

 

16.  Upper air winds __________.

a. are generally faster than surface winds                            

b. are unaffected by the Coriolis force

c. are greatly influenced by friction                                      

d. both a. and b

 

17.  High air pressure systems are usually associated with __________.

a. diverging winds               

b. descending air                

c. clear weather                             

d. all of these

 

18.  Low air pressure systems are usually associated with __________.

a. diverging winds               

b. descending air                

c. precipitation                                

d. clear weather

 

19.  In the Southern Hemisphere, the winds associated with a low pressure system blow __________.

a. clockwise and toward the center

b. counterclockwise and toward the center

c. clockwise and outward from the center

d. counterclockwise and outward from the center

 

20.  If "fair" weather is approaching, the pressure tendency would probably be __________.

a. steady                                        

b. rising                                          

c. falling                                         

d. none of these

 

21.  If stormy weather is approaching, the pressure tendency would probably be __________.

a. steady                                        

b. rising                                          

c. falling                                         

d. none of these

 

22.  Most of the United States is situated in which zone of prevailing winds?

a. trade winds                                

b. subpolar easterlies          

c. westerlies                                   

d. doldrums

 

23.  Another name for the area of subtropical highs is __________.

a. subpolar easterlies          

b. westerlies                                   

c. doldrums                                    

d. horse latitudes

 

24.  The Sahara and Australian deserts (among others) are associated with the __________.

a. subtropical high               

b. equatorial low     

c. subpolar low                                           

d. subpolar low

 

25.  This pressure zone is associated with abundant precipitation and warm temperatures.

a. subtropical high               

b. equatorial low     

c. subpolar low                                           

d. subpolar low

 

26.  The subpolar low (polar front) is

a. a zone where the trade winds meet

b. the forward edge of the Antarctic ice cap

c. a zone where the polar easterlies and the westerlies converge

d. the boundary between frozen and liquid

 

27.  When are upper air winds fastest?

a. in summer

b. in winter

c. whenever the temperature gradient is weak

d. these winds maintain roughly the same speeds throughout the year

 

28.  A Santa Ana (or Chinook or Foehn) wind is a __________.

a. wind associated with a blizzard

b. cold, damp wind blowing off a snow field

c. wind that is common to the world's deserts

d. very dry, warm wind flowing down a mountain slope

 

29.  A sea breeze usually originates during the __________.

a. evening and flows toward the land

b. day and flows toward the land

c. evening and flows toward the water

d. day and flows toward the water

 

30.  A land breeze usually originates during the __________.

a. evening and flows toward the land

b. day and flows toward the land

c. evening and flows toward the water

d. day and flows toward the water

 

31.  Fast moving currents of air found near the top of the troposphere are called __________.

      a. mesocyclones                 

b. chinooks                                     

c. jet streams                                 

d. El Niņo

 

32.  What is the technical name for a high pressure center?

a. cyclone                                      

b. anticyclone                                 

c. front                                                      

d. doldrums

 

 

Answers:

  1. c

  2. d

  3. a

  4. d

  5. b

  6. d

  7. d

  8. b

  9. a

10. b

11. c

12. b

13. b

14. c

15. b

16. a

17. d

18. c

19. a

20. b

21. c

22. c

23. d

24. a

25. b

26. c

27. b

28. d

29. b

30. c

31. c

32. b