Multiple Choice

 

  1. When an area is experiencing several consecutive days of rather constant weather, it is probably __________.

a. warm-front weather                                                                          

b. cold-front weather

c. air-mass weather                                                                                          

d. occluded front weather

 

  2. An air mass from the Gulf of Mexico is labeled __________.

a. cP                                                   

b. mP                                                  

c. cT                                                   

d. mT

 

  3.       A cT air mass is __________.

a. cold and dry                                                             

b. cold and humid

c. warm and dry                                                           

d. warm and humid

 

  4.       An mP air mass is __________.

a. cold and dry                                                             

b. cold and humid

c. warm and dry                                                                                                           

d. warm and humid

 

  5. The air masses that have the greatest influence on weather conditions in the central United States are __.

a. cP and mT                           

b. mP and cP                           

c. cT and cP                            

d. mP and mT

 

  6.       This air mass may produce an occasional "northeaster" in the winter.

a. cP                                                   

b. mP                                                  

c. cT                                                   

d. mT

 

  7. This air mass often originates as a different air mass in Siberia and is subsequently altered.

a. cP                                                   

b. mP                                                  

c. cT                                                   

d. mT

 

  8. This air mass is the source of much of the moisture for precipitation in the central and eastern United States.

a. cP                                                   

b. mP                                                  

c. cT                                                   

d. mT

 

  9. If you were 200 kilometers ahead of the surface position of a warm front, you would find the frontal surface at a height of about __________ km overhead.

a. 0.5                                                   

b. 1.0                                                   

c. 1.5                                                   

d. 2.0

 

10.  On a weather map, _______ fronts are shown by a line with triangular points on one side.

a. warm                                                           

b. cold                                                 

c. occluded                                          

d. stationary

 

11.  After the center of a mature wave cyclone passes, you should expect __________.

a. barometric pressure to rise                                                    

b. warmer temperatures

c. barometric pressure to fall                                                     

d. barometric pressure to remain steady

 

12.  "Rain long foretold, long last; short notice, soon past." The first five words of this weather proverb ______.

a. refer to a cold front                                                                           

b. refer to a warm front

c. refer to an anticyclone                                                                      

d. have no basis in fact

 

13.  On a weather map, _______ fronts are shown by a line with semicircles extending from one side.

a. warm                                                           

b. cold                                                 

c. occluded                                          

d. stationary

 

14.  If an observer sees cirrus clouds, followed later by cirrostratus, and then altostratus, he or she is witnessing the approach of a _______ front.

a. warm                                                           

b. cold                                                 

c. warm or cold                        

d. none of these

 

15.  A wind shift from south or southwest to northwest is commonly associated with the passage of a _______ front.

a. warm                                                           

b. cold                                                 

c. neither warm or cold                         

d. stationary

 

16.        Which of the following is considered to be a boundary between two different air masses?

a. warm front                                                                                                               

b. cold front

c. both warm front and cold front                                                          

d. none of these

 

17.  Usually _________ fronts produce several hours of moderate-to-gentle precipitation over a large region.

a. warm                                                           

b. cold                                                 

c. warm and cold                      

d. none of these

 

18.        When an active cold front overtakes a warm front __________.

a. the fronts cancel one another out                                           

b. cloud formation ceases

c. an occluded front forms                                                                    

d. a stationary front is created

 

19.        Cold fronts and warm fronts in the middle latitudes are often associated with a __________.

a. hurricane                                                                                                                  

b. middle-latitude cyclone

c. low pressure                                                                                                 

d. both b and c

 

20.        Which of the following should have the steepest pressure gradient?

a. tornado                                                                                                                    

b. middle-latitude cyclone

c. hurricane                                                                                                                  

d. all of should have equally steep pressure gradients

 

21.        Which one of the following statements is NOT true of tornadoes?

a. occur most frequently in the spring of the year

b. usually occur along the warm front of a mid-latitude cyclone

c. most common in the Midwest and Great Plains

d. associated with cumulonimbus clouds

 

22.        In the Northern Hemisphere, tornadoes are most frequent during the __________.

a. January-March period                                                                                   

b. April-June period

c. October-December period                                                                 

d. month of September

 

23.        Tornadoes most often move TOWARDS what direction?

a. west                                                

b. southeast                                          

c. northeast                                          

d. northwest

 

24.        Typhoon is another name for a __________.

a. wave cyclone                                   

b. hurricane                                          

c. tornado                                            

d. squall line

 

25.  When a hurricane moves onto land, it rapidly loses its punch; that is, the storm declines in intensity. Which of the factors listed below contribute to this loss of punch?

a. friction                                                                                                                     

b. lack of warm, moist air

c. heating from below by the land surface                      

d. both a and b

 

26.        The eye of a hurricane is __________.

a. the portion with the highest wind speeds

b. warmer than the rest of the storm

c. along the leading edge of the storm

d. the area of most intense rainfall

 

27.        Hurricanes generally are __________.

a. larger than tornadoes                                                                        

b. larger than mid-latitude cyclones

c. areas of heavy rainfall and strong winds                     

d. all of these

 

28.  The precipitation associated with a warm front typically arrives ___________ the actual frontal boundary ____.

a. considerably ahead of

b. considerably behind

c. at about the same time as

d. none of these

 

Answers:

  1. c

  2. d

  3. c

  4. b

  5. a

  6. b

  7. a

  8. d

  9. b

10. b

11. a

12. b

13. a

14. a

15. b

16. c

17. a

18. c

19. d

20. a

21. b

22. b

23. c

24. b

25. d

26. b

27. d

28. a