Multiple Choice

 

  1. The cloud form that is best described as sheets or layers that cover much or all of the sky is termed ____________.

      a. cumulus                                           

      b. stratus                                        

      c. cirrus                                                     

      d. alto

 

  2. The cloud form that consists of globular cloud masses that take on a billowy or "cauliflower-like" structure is called __________.

a. cumulus                                     

b. stratus                                        

c. cirrus                                                     

d. alto

 

  3. This term is used to describe clouds found in the middle height range.

      a. cumulus                         

      b. stratus                                                    

      c. cirrus                                                                             

      d. alto

 

  4. High clouds that form delicate veil-like patches or extended wispy fibers are termed __________.

a. cumulus                                     

b. stratus                                        

c. cirrus                                                     

d. alto

 

  5. This term is used to describe clouds that produce precipitation.

a. cumulus                                     

b. stratus                                        

c. cirrus                                                     

d. nimbo

 

  6. These clouds are often called "fair weather" clouds.

a. cumulus                                     

b. stratus                                        

c. cirrus                                                     

d. nimbo

 

  7. This cloud sometimes produces "mare's tails."

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

  8. Thunder and lightning are associated with these clouds.

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

  9. This cloud type is confined to the middle height range.

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

10.  A halo around the Sun or Moon indicates that this cloud type is present.

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

11.  A dark gray cloud that blankets the sky and often generates precipitation is called __________.

a. cirrostratus                                 

b. nimbostratus                               

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

12.  This cloud may develop an "anvil head."

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

13.  Tornadoes can be associated with this cloud type.

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

14.  Hail is most commonly associated with __________.

a. cirrostratus                                 

b. cumulonimbus                 

c. altostratus                                  

d. cirrus

 

15.  A wintertime form of precipitation that consists of small ice particles is called __________.

a. rime                                                       

b. glaze                                                      

c. hail                                                        

d. sleet

 

16.  This fog forms in valleys at night.

a. advection fog                              

b. radiation fog                               

c. steam fog                                               

d. precipitation fog

 

17.  When warm moist air moves over a cold surface, _______ fog may result.

a. advection                                   

b. radiation                                     

c. steam                                         

d. upslope

 

18.  This fog results from adiabatic cooling.

a. advection                                   

b. radiation                                     

c. steam                                         

d. upslope

 

19.  Which one of the fogs listed below may be categorized as an evaporation fog?

a. advection                                   

b. radiation                                     

c. steam                                         

d. upslope

 

20.  When supercooled raindrops freeze on contact with solid objects, _______ forms.

a. rime                                                       

b. glaze                                                      

c. hail                                                        

d. sleet

 

21.  The amount of water vapor in the air (by volume) usually does not exceed __________.

a. 50%                                                       

b. 28%                                                       

c. 14%                                                       

d. 4%

 

22.  We are likely to have our highest relative humidity __________.

a. during mid-afternoon                                                                               

b. around midnight

c. about sunrise                                                                                                      

d. at noon

 

23.  When using a psychrometer and the two temperatures read nearly the same, you can conclude that __________.

a. your instrument reading is accurate

b. a change in temperature is likely

c. the dew point temperature is very low

d. the air has a high relative humidity

 

24.  Under what circumstances could the relative humidity exceed 100% without producing condensation in the air?

a. the dew point is higher than the air temperature

b. the air is perfectly dry

c. the water vapor is composed of "heavy" water

d. there are no condensation nuclei

 

25.  The dew point is the temperature at which __________.

a. water in the liquid state changes to vapor

b. hailstones are formed

c. water vapor condenses to a liquid

d. cumulus clouds change to cumulonimbus clouds

 

26.  The most important process of cloud formation in the atmosphere is __________.

a. cooling by compression of air

b. cooling by release of latent heat of vaporization

c. cooling by expansion of air

d. radiation cooling

 

27.  If air at sea level with a temperature of 27˚C is forced up a mountain slope and the air's dew point at the condensation level is 14˚C, at what elevation will condensation begin?

a. 2600 meters                               

b. 1400 meters                               

c. 2700 meters                               

d. 1300 meters

 

28.  Stability prevails when the environmental lapse rate is __________.

a. less than the wet adiabatic rate

b. greater than the wet adiabatic rate and less than the dry adiabatic rate

c. greater than the dry adiabatic rate

d. greater than both the wet and dry adiabatic rates

 

29.  When air is unstable, the environmental lapse rate is __________.

a. less than the wet adiabatic rate

b. zero

c. greater than the dry adiabatic rate

d. greater than both the wet and dry adiabatic rates

 

30.  Which of the following will NOT cause air to become more unstable?

a. intense solar heating which warms the air from below

b. forceful lifting of air

c. subsidence of an air column

d. upward movement caused by general convergence

 

31.  Which of the following would NOT be associated with stable atmospheric conditions?

a. widespread fog                                                                                       

b. temperature inversion

      c. dreary overcast with light drizzle                          

      d. afternoon thunder showers

 

32.  A parcel of air has a temperature of 0˚C as it crosses a mountain range at 3000 meters. If it descends, what will its temperature be when it reaches sea level?

a. 15˚C                                                      

b. 30˚C                                                      

c. 0˚C                                                        

d. 40˚C

 

33.  Deserts such as the Great Basin, Gobi, and Takla Makan are examples of __________.

a. chinook deserts               

b. subtropical deserts          

c. rainshadow deserts         

d. monsoon deserts

 

34.  The change of state from a gas to a liquid is called __________.

a. evaporation                                

b. sublimation                                 

c. condensation                              

d. melting

 

35.  The term __________ is used to describe the conversion of a solid directly to a gas, without passing through the liquid state.

a. evaporation                                

b. sublimation                                 

c. condensation                              

d. melting

 

36.  The process by which water vapor changes directly to a solid is called __________.

a. evaporation                                

b. deposition                                   

c. condensation                              

d. melting

 

37.  This process results in the release of about 600 calories of latent heat per gram of water.

a. evaporation                                

b. deposition                                   

c. condensation                              

d. melting

 

38.  The process of converting a liquid to vapor is termed __________.

a. evaporation                                

b. sublimation                                 

c. condensation                              

d. melting

 

Please answer questions 39 through 42 using the following data:

 

H2O vapor content:           14 grams

 

H20 vapor capacity:          20 grams at 25 degrees Celsius

                                       14 grams at 20 degrees Celsius

                                       10 grams at 15 degrees Celsius

 

39.  What is the relative humidity for the above conditions at 25 C?

a. 30%                                                       

b. 100%                                         

c. 15%                                                       

d. 70%

 

40.  What would happen to the relative humidity value in question 39 if the temperature were increased?

a. it would increase                                                                                     

b. it would decrease

c. it would remain the same                                                             

d. it depends on the dew point temperature

 

41.  What is the dew point for the conditions listed above?

a. 25˚C                                                      

b. 20˚C                                                      

c. 15˚C                                                      

d. colder than 15˚C

 

42.  What would happen if the temperature were cooled to 15 degrees Celsius?

a. decrease in relative humidity and evaporation of 4 grams of water

b. increase in relative humidity and evaporation of 4 grams of water

c. decrease in relative humidity and condensation of 4 grams of water

d. increase in relative humidity and condensation of 4 grams of water

 

Answers:

  1. b

  2. a

  3. d

  4. c

  5. d

  6. a

  7. d

  8. b

  9. c

10. a

11. b

12. b

13. b

14. b

15. d

16. b

17. a

18. d

19. c

20. b

21. d

22. c

23. d

24. d

25. c

26. c

27. d

28. a

29. c

30. c

31. d

32. b

33. c

34. c

35. b

36. b

37. c

38. a

39. d

40. b

41. b

42. d