Multiple Choice

 

  1. Air may best be described as __________.

      a. an element         

      b. a compound                                

      c. a mixture                                    

      d. none of these

 

  2. Which one of the following is the most abundant gas in the atmosphere?

      a. oxygen                                       

      b. argon                                         

      c. carbon dioxide                

      d. nitrogen

 

  3. With which of the following is dust in the atmosphere associated?

      a. reflection of solar energy             

      b. optical phenomena such as a red sky at sunset

      c. condensation and cloud formation            

      d. all of these

 

  4. Which one of the gases listed below is more important meteorologically (that is, is more important in weather processes) than the others?

      a. oxygen                                       

      b. argon                                         

      c. carbon dioxide                

      d. nitrogen

 

  5. On the AVERAGE, for every 1 km increase in altitude in the troposphere, the air temperature _____.

      a. drops about 6.5˚C                       

      b. rises about 6.5˚C            

      c. remains constant             

      d. rises only during the day

 

  6. Fifty percent of the gases making up the atmosphere are found below __________.

      a. 10 miles (16.2 km)          

      b. 6 miles (10.4 km)        

      c. 3 miles (5.6 km)          

      d. 8 miles (12.8 km)

 

  7. The tropopause is the boundary between __________

      a. the troposphere and stratosphere                                     

      b. tropical and polar air masses

      c. the troposphere and mesosphere                                      

      d. two layers of high ozone concentration

 

  8. The triatomic form of oxygen (O3) is known as __________.

      a. argon                                                     

      b. ozone                                         

      c. chlorofluorocarbon          

      d. molecular oxygen

 

  9. Ozone filters out most of the __________ radiation in sunlight.

      a. infrared                                      

      b. gamma                                       

      c. ultraviolet                                   

      d. microwave

 

10.  Ozone is concentrated in the __________.

      a. troposphere                                

      b. mesosphere                                

      c. stratosphere                               

      d. ionosphere

 

11.  The lowest layer of the atmosphere is the ___________.

      a. troposphere                                

      b. mesosphere                                

      c. stratosphere                               

      d. ionosphere

 

12.  Practically all clouds and storms occur in this layer of the atmosphere.

      a. troposphere                                

      b. mesosphere                                

      c. stratosphere                               

      d. ionosphere

 

13.  The normal lapse rate in the troposphere is about __________ per kilometer.

      a. 3.5˚C                                                     

      b. 6.5˚C                                                     

      c. 1.5˚C                                                     

      d. 9.5˚C

 

14.  The wavelengths of radiation emitted by Earth are __________.

      a. longer than those emitted by the Sun                                

      b. shorter than those emitted by the Sun

      c. about the same as those emitted by the Sun          

      d. none of these

 

15.  The longest wavelengths on the electromagnetic spectrum are __________.

      a. gamma                                       

      b. ultraviolet                                   

      c. radio                                                      

      d. infrared

 

16.  At noon on February 21, the Sun is overhead __________.

      a. at the equator

      b. at some point between the Tropic of Capricorn and the equator, heading southward

      c. at some point between the Tropic of Cancer and the equator, heading northward

      d. at some point between the Tropic of Capricorn and the equator, heading northward

                                                   

17.  The storage of heat in the lower layer of the atmosphere produced by certain heat absorbing gases is called the _________.

      a. adiabatic effect               

      b. greenhouse effect                       

      c. grey-body effect             

      d. photon effect

 

18.  Which one of the following latitudes best represents the location where the Sun is directly overhead at noon on June 21?

      a. 0˚                                                          

      b. 8˚S                                                        

      c. 8˚N                                                        

      d. 23.5˚N

 

19.  On the average, how much of the Sun's energy that is intercepted by Earth is reflected back to space?

      a. 10%                               

      b. 20%                               

      c. 30%                               

      d. 40%

 

20.  Which one of the following statements is true about the equinoxes?

      a. occur in June and December

      b. the Sun's vertical rays are striking either the Tropic of Cancer or the Tropic of Capricorn

      c. days and nights are equal in length everywhere

      d. the length of daylight at the Arctic and Antarctic Circles is 24 hours

 

21.  On this date the length of daylight gets progressively longer going south from the equator.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

22.  The spring equinox in the Northern Hemisphere occurs on __________.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

23.  The North Pole has a higher noon Sun angle than New York City on this date.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. none of these

 

24.  The 90˚ angle solar rays are striking the Tropic of Cancer on __________.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

25.  The 90˚ angle solar rays are striking the Tropic of Capricorn on __________.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

26.  New York City has its greatest length of daylight on __________.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

27.  The fall equinox in the Southern Hemisphere occurs on this date.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

28.  The summer solstice in the Northern Hemisphere occurs on this date.

      a. June 21                                      

      b. March 21                                               

      c. September 21                             

      d. December 21

 

29.  This process involves the movement of a mass or substance.

      a. conduction                                  

      b. convection                                  

      c. radiation                                     

      d. all of these

 

30.  Earth receives energy from the Sun in this way.

      a. conduction                                  

      b. convection                                  

      c. radiation                                     

      d. all of these

 

31.  Which are mechanisms of heat transfer?

      a. conduction                                  

      b. convection                                  

      c. radiation                                     

      d. all of these

 

32.  The transfer of heat through matter by molecular activity is

      a. conduction                                  

      b. convection                                  

      c. radiation                                     

      d. all of the

 

33.  On the average, how much of the Sun's energy that is intercepted by Earth is absorbed by the atmosphere and clouds?

      a. 20%                                                       

      b. 30%                                                       

      c. 40%                                                       

      d. 50%

 

34.  The two most important heat absorbing gases in the lower atmosphere are __________.

      a. oxygen and nitrogen                                                                                

      b. water vapor and carbon dioxide

      c. argon and oxygen                                                                                   

      d. ozone and chlorofluorocarbon

 

35.  A very important control of the DAILY range of temperature is ___________.

      a. the amount of water vapor in the air                                 

      b. Earth's elliptical orbit

      c. parallelism and inclination of Earth's axis              

      d. air pressure

 

36.  If the maximum temperature for a particular day is 26˚C and the minimum temperature is 14˚C, the daily mean would be __________.

      a. 40˚C                                          

      b. 20˚C                                                      

      c. 12˚C                                                      

      d. 13˚C

 

37.  If the maximum temperature for a particular day is 26˚C and the minimum temperature is 14˚C, the daily range would be ___________.

      a. 40˚C                                                      

      b. 20˚C                                                      

      c. 12˚C                                                      

      d. 13˚C

 

38.  The annual range of temperature may be described as the difference between __________.

      a. maximum and minimum temperatures over a period of one year

      b. maximum and minimum temperatures during the period of one month

      c. the average temperatures of the warmest and coldest months

      d. both a. and c

 

39.  A place located along a windward coast will probably have __________.

      a. warmer summer temperatures than an inland location at the same latitude

      b. cooler summer temperatures than an inland location at the same latitude

      c. summer temperatures that are very similar to an inland location at the same latitude

      d. none of these

 

40.  Two cities are located at the same latitude (40˚). City A is in the Southern Hemisphere and City B is in the Northern Hemisphere. Assume the two cities reflect the general characteristics of the hemispheres where they are located. Which city should have the warmest winter temperatures?

      a. City A

      b. City B

      c. both cities should have nearly identical winter temperatures

      d. more information is required to answer the question

 

41.  Referring to the two cities mentioned in question 40, which city should have the largest annual temperature range?

      a. City A

      b. City B

      c. both cities should have nearly identical winter temperatures

      d. more information is required to answer the question

 

42.  The annual temperature range at most latitudes in the Southern Hemisphere is much smaller than that in the Northern Hemisphere. The reason for this is that __________.

      a. Earth is closest to the Sun during the Southern Hemisphere summer

      b. rainfall and cloudiness are greater in the Southern Hemisphere

      c. a greater proportion of the land surface is mountainous in the Southern Hemisphere

      d. there is a greater percentage of water surface in the Southern Hemisphere

 

Answers:

  1. c

  2. d

  3. d

  4. c

  5. a

  6. c

  7. a

  8. b

  9. c

10. c

11. a

12. a

13. b

14. a

15. c

16. d

17. b

18. d

19. c

20. c

21. d

22. b

23. d

24. a

25. d

26. a

27. b

28. a

29. b

30. c

31. d

32. a

33. a

34. b

35. a

36. b

37. c

38. a

39. b

40. a

41. b

42. d